FaceMask

Az amerikai foci női szemmel

Tackle, tackle hátán
Nem csak vaktában, megmagyarázhatatlanul ütnek futballban, ennek is vannak szabályai

Laikusoknak úgy tűnhet, hogy a játékosok ott ütik egymást, ahol érik, és bármit lehet csinálni a másikkal. Akik ezt gondolták, azokat ki kell ábrándítanom. Talán a játékosok megállítására, megütésére vonatkoznak a legkifinomultabb szabályok, és ezekből van a legtöbb.

Kezdjük a holdinggal. Ha valaki fogadni akarna velem, melyik szabálytalanság fog először vagy leggyakrabban történni egy meccs folyamán, én gondolkodás nélkül erre raknám fel a pénzemet. A játékvezetők akkor dobják be erre a zászlót, ha egy játékos visszahúzza az ellenfelét. Illetve, ha az már áthaladt a válla vonalán, és úgy akarja megállítani. (Fontos azonban, hogy a labdás játékost vissza lehet húzni.) Ezt a szabálytalanságot leggyakrabban a támadó fal játékosai szokták elkövetni, hiszen ők minden áron meg akarják védeni az irányítót, és a bírók sem biztos, hogy mindig észreveszik. Így tehát talán megéri kockáztatni ezt a 10 yardos büntetést.

alora-griffiths-781504-unsplash.jpgA képen tisztán látszik, hogy az 50-es játékos visszatartja a 33-mas számút.

A játékos sisakrácsát sem szabad megráncigálni, az face mask, 15 yard mínusz. herron-run-penalty-purdue-mfjpg-d68c12fbe1308c53.jpgÚgy gondolom, ez a kép magáért beszél

Tilos a játékvezetőt, játékost akción kívül megütni, megrúgni, indokolatlanul földre vinni. Ezek a legsúlyosabb, indokolatlan szabálytalanságok. Következményük 15 yard veszteség, valamint a vétkest azonnal kiállítják. A játékvezetőt nem is szokták megütni, még meglökni sem. Legalábbis nem túl gyakori. A játékosok tisztelik a sporikat és tiszteletben tartják a döntésüket is. Az pedig szerintem teljesen érthető, ha a játék izgalmában egy nézeteltérést követően bunyózni kezdenek a játékosok. Ennek leginkább a pénztárcájuk lesz a károsultja, mivel komoly büntetést kell fizetniük egy ilyen balhé után. Még annak is, aki a verekedés közelébe ment. Igaz egy ilyen tömeg bunyó után nem állítják ki a játékosokat, csak nagyon indokolt esetben.

green-ramsey_1.pngAJ Green szabálytalansága igen nagy felháborodást keltett, ugyanis teljességgel felesleges volt.

Az sem mindegy, hol ütik meg egymást. Nem szabad a sisak tetejével mérni az ütést, valamint hátulról sem szabad fellökni a labda nélküli játékost, és a gáncsolás sem megengedett. Ezekért mind 10 yard büntetés jár.

Az időzítés is nagyon fontos. Nem sportszerű, ha olyankor éri az ütés a QB-t, amikor a futása végén úgy mond, megadja magát és lábbal előre csúszik. Valamint, ha a labdás játékost az után lökik fel, miután a pálya szélén kifutott.

Nem szabályos a passzoló és a rúgó játékossal való érintkezés az után, hogy tőle elkerült a labda. Ez azonban csak 5 yard büntetést jelent. A rúgó játékosra annyira szigorúan vonatkozik ez a szabály, hogyha egy-egy puntot követően akár egy ujjal is hozzáérnek, az már szabálytalan.

bdada685d21c4d719e246c4280a8529f-bdada685d21c4d719e246c4280a8529f-0.jpgMint látszik, az irányító kezében már rég nincs ott a labda, amikor a védő sackeli, ez pedig szabálytalan.

A labdára váró játékost sem szabad az előtt zavarni, lökdösni, annak kezét lefogni, mielőtt az elkapta volna a labdát. Ez fordítva is igaz, a WR sem piszkálhatja az őrajta védekező játékost. Különben repülne a zászló, pass interference miatt, és jönne a 15 yardos büntetés. Továbbá, ha a védő hibázott, a szabálytalanság helyéről folytathatná a támadást az offense.

55b2ea7780b73bd6c6ee1972732cb95568e984f62610672c094070094191fbb8_large.jpgA képen egyértelműen látszik, hogy az 59-es számú játékos nem a labdát akarja megszerezni, hanem az elkapót akadályozza.

Remélem sikerült tisztáznom, az ütközések sem mindig szabályosak, noha sokszor úgy tűnhet. Ezek a szabályok mind azt szolgálják, hogy a játékosok számára minél sérülés mentesebbé tegyék a sportot.

A bejegyzés trackback címe:

https://facemask.blog.hu/api/trackback/id/tr9314206583

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Hirdetés

FaceMask

Az amerikai foci női szemmel.

Facebook oldaldoboz

süti beállítások módosítása