FaceMask

Az amerikai foci női szemmel

A sportok sportja

Cicanadrágos, kövér férfiak értelmetlenül lökdösik egymást a pályán, majd sokat állnak és ismét tülekednek. A laikusok számára ez az amerikai foci. De nekünk rajongóknak, játékosoknak és mindenkinek, aki kicsit is belepillantott már ebbe a világba, talán nem is létezik jobb program egy-egy meccsnél vagy edzésnél. De mit is tartogat egy új néző számára ez a sport?

dsc04372_masolata.jpgFotó: Szabó Dávid

Fizikalitás

Akármilyen pozícióban is játszik az ember, elkerülhetetlen, hogy szembejöjjön vele az ellenfél. Rajta pedig felül kell kerekedni, ezt pedig vagy erővel vagy gyorsasággal lehet megoldani. A falban el kell lökni a másikat, a cornerek és az elkapók versenyt futnak a labdáért, a linebackereknek utol kell érni és le kell vinni az előlük menekülő futókat.

dsc08378.jpgFotó: Szabó Dávid

Fürgébbnek, agresszívabbnak kell lenned, ha le akarod győzni az előtted álló embert. Ezek a párharcok döntik el, hogy éppen melyik csapat fog felülkerekedni: a támadófalnak nem sikerült megfogni a védőket, 1-0 a defense-nek. A következő alkalommal az elkapónak sikerült megverni az emberét és az elkapással előrébb vinni az offense-t: 1-1. Egy mérkőzésen akár száz ilyen csata is összejöhet, a háborút pedig az nyeri, aki több győztes küzdelmet tudhat magáénak.

dsc09158_1.JPG

Stratégia

Az akciók közötti szünetnek is van értelme: ilyenkor jut el az edzők által kitervelt taktika a pályán lévőkhöz. Ezeket a játékokat hosszas tervezés előzi meg. Figyelembe kell venni a játékosok képességeit, miben jók, miben rosszak. Ez alapján kell megalkotni a csapat stratégiáját. Majd a mérkőzéseken azokat az elemeit elővenni, melyek az adott ellenfél ellen beválhatnak. Minden egyes szituációban megvan az a játék, ami a leghatékonyabb lehet, ezért nem lehet előre, forgatókönyvszerűen megírni az aznapi tervet. A meccsek során folyamatosan megy egy csata a két edzői stáb között: aki többször jár túl a másik eszén, az fog felülkerekedni a végén.dsc03107_masolata_1.jpgFotó: Szabó Dávid

Nem csak a mestereknek, hanem a játékosoknak is okosabbnak kell lenniük az ellenfelüknél: az irányítónak meg kell találnia azt a célpontot, aki üresre tudja játszani magát, a safetynek tudnia kell, merre fog passzolni. A falnak tudnia kell, ki lesz a legveszélyesebb a futóra. Lehetsz bármilyen erős és gyors, ha nem tudod, nem érted, mi a dolgod a pályán, nem fogod tudni elvégezni a feladatod. Minden, amire a testeddel képes lennél, pocsékba megy, mert fejben nem vagy ott.

49946731_295334461336590_2105946688567902208_n.pngFotó: Szabó Dávid

Kiszámíthatatlanság

A sport fizikalitásából fakad, hogy mindig száz százalékot kell nyújtani mind fizikálisan, mind mentálisan. Még egy edzést sem lehet félvállról venni, hiszen a legapróbb figyelmetlenség is sérüléshez vezethet. A mérkőzésekről nem is beszélve. Itt nem lehet alibizni, bármilyen figyelmetlenséget az előnyére fordíthat az ellenfél. (Nem véletlenül nem lehet egyik csapat sem emberhátrányban a szabályok szerint: ez hatalmas előnyt jelentene azoknak, akik többen vannak.)

dsc06036.jpgFotó: Szabó Dávid

A támadóknak négy lehetőségük van előre haladni, a védőknek ugyanennyi megállítani őket. Nem lehet a végtelenségig húzni az időt. Épp ezért nem lehet ráülni az eredményre. Az a csapat, amelyik a vezet, ugyanúgy kell teljesítsen, mint addig, különben az ellenfél egyre többször kapja meg a lehetőséget a vezetés átvételére. A hátrányban lévő pedig az utolsó percig fog küzdeni a győzelemért, vagy a tisztességes helytállásért. Akár egy játékkal is lehet csodát művelni: touchdownt szerezni, elfogni egy interceptiont, visszahordani egy rúgást... Egy pontszerzés pedig vonzza a többit. Nem egy legendás fordítás történt már a futballtörténelemben, melyekről még évek elteltével is beszélnek. (Ugye, Atlanta drukkerek?)

dsi09312.jpgFotó: Szabó Dávid

Elhivatottság

A sport összetettségéből adódik, hogy nem lehet egy edzés után megtanulni. Már a szabályok megértéséhez is több meccset meg kell nézni. A szabálykönyvet pedig feltehetően csak a bírók ismerik pontról pontra. Ha egy játékos pontosan tudja, milyen helyzetben mit csinálhat, már előnyre tehet szert egy műveletlenebb ellenféllel szemben. A játékosoknak emellett hozzá kell szokni az ütközésekhez, meg kell tanulni a stratégiát, el kell sajátítani a pozíciónak megfelelő mozgásformát. Nem csoda, hogy ha egyszer valaki a pályán van, akkor száz százalékot ad magából.

received_389523271967681.pngFotó: Szabó Dávid

Ebben a sportban nem szokás rájátszani a sérülésekre. Ha valaki a földre kerül, az esetek döntő többségében egyből feláll, lerázza magáról a fájdalmat, majd folytatja a játékot. Ha valaki mégis lent maradna, az edzőknek kell könyörögni, hogy cserét kérjen egy enyhébb sérülésnél, hogy ne legyen nagyobb baj. Ha pedig végképp nem tud felállni az illető, akkor már tényleg nagy a baj. Ez pedig mindig ott van az eshetőségek között, mindenki tudja, akin volt már sisak és vállvédő. Mégis vállalják a kockázatot, a ráfordított időt és pénzt. Esőben, szélben, hóban és rekkenő hőségben is lent vannak a leglelkesebbek az edzésen, és olyan keményen nyomják, mint éles helyzetben. Mindezt azért, hogy mérkőzésen megmutathassák, miért is szeretik azt, amit csinálnak, és hogy megéri a fáradtságot. Mi ez, ha nem szenvedély.

35553327_240998643299440_2465909873330618368_n.jpg

Csapat

Az amerikai focisták mit sem érnének egyedül. A világ legjobb játékosaiból összeverbuvált csapat is verhető lenne, ha nem lenne meg a tagok között az összhang és a bizalom. Az amerikai futballban minden testalkatú egyénnek helye van, mindegyikőjüknek megvan a maga feladata, amivel hozzátesz a győzelemhez, még akkor is, ha nem szereznek pontokat.

dsc00940.jpgFotó: Szabó Dávid

A legértékesebb pozíciónak tartott irányító mit sem érne a támadófala és az elkapói nélkül. Egy tökéletesen passzoló offense-be is kell futójáték, hogy bizonytalanságban tartsa a védelmet. És mit ér a temérdek, támadók által megszerzett pont, ha nincs egy defense, ami képes kordában tartani az ellenfelet. A defensive backek jó játékkal arra kényszerítik a quarterbacket, hogy sokáig tartogassa a labdát. Ezzel lehetőséget adnak a védőfalnak, hogy szerelni tudják. Futásnál pedig a linebackerek feladata az elszabadult runingbacket minél hamarabb földre vinni.

dsc007441.jpgFotó: Szabó Dávid

A speciális egység pedig biztosítja, hogy a támadók a lehető legjobb, az ellenfél pedig a lehető legrosszabb helyzetből hozhassák játékba a labdát. Egy csapat tehát egy olyan gépezet, ahol a játékosok az apró alkatrészek. Nekik pedig mind együtt kell működni a győzelemhez. Ezáltal olyan bizalom és tisztelet épül ki a játékosok között, ami nem sok mindenhez hasonlítható. Sok ember gyűlik össze egy-egy csapatban, akikben sokszor az egyetlen közös pont a foci. Mégis sokan tartják ezt a közösséget egyfajta második családnak.

dsi08668.jpgFotó: Szabó Dávid

Az amerikai futball tehát sokkal több, mint unalmas álldogálás itt-ott egy kis lökdösődéssel. Mindenki megtalálhatja benne a neki tetsző részt: a csapatsportokat kedvelők az egységet, az atlétika rajongók a gyorsaságot, aki pedig küzdősportokat néz, az agressziót. A sakkozók pedig egy igazi mentális küzdelmet fedezhetnek fel a stratégiában. Ha pedig egyszer valaki belegabalyodik, onnan nincs visszaút.

A bejegyzés trackback címe:

https://facemask.blog.hu/api/trackback/id/tr3116498980

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Hirdetés

FaceMask

Az amerikai foci női szemmel.

Facebook oldaldoboz

süti beállítások módosítása