FaceMask

Az amerikai foci női szemmel

Posztok I.
Kik játszanak az offensben?

Az amerikai fociban különböző posztok vannak mind a támadó, védő és speciális egységen belül is, melyek között igencsak nagyok a különbségek, nem csak a fizikumot, hanem a játékban betöltött szerepet és az elvégezhető feladatokat tekintve is.

Kezdjük az offense-zel, mely sokak számára az érdekesebb résznek tűnhet. Bár nem tagadom, számomra gyakran a védelem játéka izgalmasabb, mint az támadóké.

Az offense talán legfontosabb embere, ezáltal gyakran a csapat legjobban fizetett játékosa az irányító (quarter back=QB). Ő irányítja a támadó egységet, ő dönti el a taktikát, a játék az ő utasítására indul. De talán a legfontosabb feladata a labda előrejuttatásának elindítása. Ő passzol (az esetek 99%-ában) és ő adja át a futóknak a labdát, de arra is láttunk már nem egy példát, hogy az irányító saját maga futott.

jaguars-patriots-football-3.jpgTom Brady (New England Patriots #12)

Az irányító leggyakrabban az elkapóknak (wide receiver=WR) szokta odadobni a labdát. Az ő feladatuk, hogy a lehető legtöbb passzt elkapják, amivel előre lendíthetik az offene-t. Általában egy gyors és magas játékos kapja ezt a feladatot, mivel az alatt a pár másodperc alatt kell eljutnia 10-20 yard távolságba, a pályán keresztül-kasul a védőt lerázva, mialatt az irányító passzolni tud.

abphl.pngAntonio Brown (Pittsburgh Steelers #84)

A támadók harmadik fegyverei a futók (running back=RB, pontosabban half back=HB), akik gyors lábaikon próbálnak minél több védőt kikerülve a célterületre jutni. Gyakran ezek a játékosok a legalacsonyabbak a csapatban, ugyanis alacsony súlypontjuknak köszönhetően nehezebb őket fellökni, ennek ellenére agilisak, lábaik gyorsak, erősek. Igaz nem ritka a 190 cm feletti RB sem.

a_peterson_042711_top.jpgAdrian Peterson (Képen: Minnesota Vikings #28; Most: Washington Redskins #26)

Következzenek a támadóegységből vagy talán az egész csapatból a legalulértékeltebb játékosok, a támadó fal tagjai. A támadó fal 5 tagból áll. Középen a centerrel (C), aki a legnagyobb darab, talán az egész csapatban, hogy minden játékost, aki elé kerül, le tudjon gyűrni. Ő indítja el a játékot az irányító szavára a labda feladásával, és ő irányítja a pufi fánkokat (a támadó falat) a pályán. Mellette két oldalt helyezkednek el a guardok (G), ők segítik ki a center munkáját, hogy az irányítót lehetőleg ne szemből vigyék földre. A támadófal legszélén a tackle-ök (T) foglalnak helyet. Nekik köszönhetően oldalt sem férhetnek hozzá az irányítóhoz.

623168706_0.jpegNew Orleans Saints

A támadófal feladata összességében az irányító védelme, valamint biztosítaniuk kell a futó számára az utat. Ha tehát nincs egyben a támadó fal, akkor pontszerzésben sem reménykedhetünk egyhamar. Ha az általuk kialakított, zseb összeomlik, nem marad ideje az irányítónak passzolni, valamint a futónak sem lesz helye futásra. Ezért mondtam tehát, hogy ők a csapat legalulértékeltebb tagjai, holott övék az egyik legnehezebb feladat. Nem véletlenül szokták őket „névtelen hősökként” emlegetni.

Most jöjjön a támadó egység két „hibrid” pozíciója, a tight end és a full back. A tight endet (TE) egyfajta hatodik falemberként tekinthetjük, viszont egy kicsit kisebb darab és gyorsabb a falnál. Ő a falemberekkel ellentétben kaphat labdát, így sokszor kisegítheti csapatát elkapással is és blokkolással is. A labda indításakor ő a támadó fal jobb vagy bal szélén helyezkedik el.

a4367e30-7db7-49b9-9233-00450de29981-large16x9_ap18036067384118.jpgRob Gronkowski (New England Patriots #87)

A full backet (FB) a running back-ek közé soroljuk, viszont ők erősebb testfelépítésűek, mint egy átlag futó, és általában kicsit lassabbak is. Méretüket azonban ki lehet használni a játékban, ugyanis a full back-ek szokták takarítani a HB elől a védelem tagjait, vagy éppenséggel olyan futásoknál viszik a labdát, ahol a pálya közepén kell áttörni. A taktikától függően állhatnak az irányító és a futó között, de a QB jobb illetve bal oldalán is elhelyezkedhetnek. Ez a pozíció egyre inkább kihalóban van, mivel a csapatok inkább olyan futókat alkalmaznak, akik a half és full back keverékei. Gyorsak, ugyanakkor elég erősek ahhoz, hogy talpon maradjanak egy-egy ütközést követően.

miketolbert_2015_300.jpgMike Tolbert (Carolina Panthers #35, visszavonult)

A támadó egység pozíciói a pálya hosszára merőlegesen változtatják jellegüket. A támadó fal és az irányító mindig fent van a pályán. Az elkapókat, futókat és tight endeket a játéktól függően küldik fel a játéktérre. Van, hogy egy csapat 5 WR-rel áll fel. De az se lehetetlen, hogy az irányító mellett 4 futó, a fal szélén egy TE várja a játék kezdetét. Ám a jellemző mégis az, hogy a play makerek egyenlőbb arányban állnak fel: 2 elkapó, 1 TE és 1 futó.

offense.JPG

Folytatása következik!

A bejegyzés trackback címe:

https://facemask.blog.hu/api/trackback/id/tr5714203709

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Hirdetés

FaceMask

Az amerikai foci női szemmel.

Facebook oldaldoboz

süti beállítások módosítása