FaceMask

Az amerikai foci női szemmel

Bevezetés az amerikai foci világába - a játék célja

Elérkezett a szeptember, ezzel pedig megkezdődött az NFL szezon is. Az amerikai futball rajongói most fél évig láthatnak mérkőzéseket és drukkolhatnak kedvenceik győzelméért. Akik nem ismerik még ezt a sportot, azok számára remek lehetőség ilyenkor bekapcsolódni, hiszen egy egész idényük van rá, hogy megismerjék a játék rejtelmeit és szezon végére ők is szorítsanak valakiért. Hoztam egy kis segítséget, hogy érthetőbbek legyenek a pályán látottak. Kezdjük talán a mérkőzés menetével, miért is küzdenek a csapatok!

inauguration-stade-levi-s-49ers.jpg

A játék célja, értelemszerűen a pontszerzés. Ezt pedig úgy lehet megtenni, hogy az end zone-ba, vagyis a 10 yard hosszú célterületre juttatjuk a labdát. Ehhez át kell szelni a 100 yardos pályát. Végső soron tehát mondhatjuk, hogy a játék célja a területszerzés. Az a csapat fog végül felülkerekedni, amelyik nagyobb “távot” tesz meg egy mérkőzés során.

A pályán egyszerre 11-11 játékos van, általában az egyik csapat támadó egysége (offense-e) és a másik védelme (defense-e). A mérkőzés során pályára lép a két csapat speciális egysége is, akik a rúgásokért felelősek. (Ezeket a szituációkat a későbbiekben fejtem ki.)

football-1493087_1920.jpg

A távolság megtétele a támadók feladata. A mérkőzés során az ő kezükben van a labda, ők igyekeznek minél előrébb menetelni, minél több pontot szerezni. A védők pedig megpróbálják őket megállítani.

A támadók többféleképpen is mozgathatják a labdát. Futással, illetve passzal. Előbbinél egy játék addig tart, amíg a labda cipelőt a földre nem viszik, (azaz a tenyerén vagy talpán kívül bármely más testrésze földet nem ér) ki nem megy a pályáról vagy ki nem ejti a kezéből a labdát. Második esetben akkor van vége a kísérletnek, ha a passzt nem kapják el, vagy a labdát elkapó játékost földre viszik, kimegy a pályáról vagy elejti a labdát.

football-1620759_1920.jpg

Annak érdekében, hogy a támadóknak ne legyen túl könnyű dolga, az end zone-ig hátralevő távolságot 10 yardonként tehetik meg, erre négy lehetőségük (1-1 futás vagy passz) van. Ha ez sikerül, akkor jön a következő 10 yard, újabb 4 próbálkozásból. Ha viszont ez nem sikerül, a 4. kísérlet után a másik csapat offense-e következik onnan, ahol a defense megállította a támadást, és ők a másik irányba fognak támadni. Tehát minél hosszabb menetelés után állítják meg az egyik csapatot, annál messzebbről kezdheti meg a támadást a másik csapat offense-e. A védők számára tehát kulcsfontosságú a kísérletek sorozatának mihamarabbi megállítása.

A defense szerelésekkel és labdaszerzéssel próbálhatja meg megállítani a támadóegységeket. Előbbinél a támadók onnan kezdhetik meg a következő kísérletet, ahol ez megtörtént. Labdaszerzés kétféleképpen történhet: a passzt egy védőjátékos kapja el (ekkor interceptionről beszélünk) vagy a támadó kezéből még a szerelés előtt kiszedik a labdát (ez a fumble). A játékszert a védők vissza is hordhatják, amíg tudják (ekkor gyakorlatilag ők is futójátékossá válnak) akár a pontszerzésig is. Ezekben az esetekben a játék után az addig védekező csapat támadói következnek, értelemszerűen abból a pontból jönnek, ameddig a labdát sikerült visszahordani.

football-1518040_1920.jpg

Meséltem már a támadókról és a védőkről. De ne hagyjuk ki a speciális egységet sem! Nekik is fontos szerepük van a játék során. Ha nagyon tömören szeretném összefoglalni, mit is csinálnak, azt mondanám, hogy ők azok, akik a csapatuk számára a legkedvezőbb kezdőpozíciót szeretnék kiharcolni. A mérkőzés egy kezdőrúgással kezdődik, labdaszerzések után pedig ezzel folytatódik. Hasonlóan, mint a labdarúgásban, egy álló labdát emel ki az egyik csapat rúgója. A szálló játékszert a másik csapat visszahordója elkapja és megpróbál vele minél többet előre futni, a rúgó csapat természetesen ezt igyekszik megakadályozni.

football-1481798_1920.jpg

Egy ehhez hasonló szituáció alakul ki, amikor a támadóknak a harmadik kísérletre sem sikerül elérni a first downt. Ilyenkor fennáll a kockázat, hogy a másik csapat számára túl könnyű lesz a pontszerzés. Ekkor ismét a speciális egység jön: egy rúgással mentik ki társaikat a szorult helyzetből, elpuntolva a labdát. Azaz kézből elrúgják, hogy azt minél messzebbről kelljen visszahordania a másik csapatnak, ezzel a lehető legrosszabb mezőnypozíciót alakítva ki az ellenfélnek.

A csapatoknak tehát a pontszerzéshez minél több távolságot kell megtenni. De hogyan is történhet ez?

A legértékesebb és legismertebb pontszerzési mód a touchdown. 6 pont jár, ha az elkapás vagy a futás az endzoneban fejeződik be. Touchdownt nemcsak a támadók szerezhetnek, hanem a védők is: ha egy interceptiont vagy fumble-t sikerül visszahordaniuk a másik célterületre, ők kapják az értékes pontokat.

referee-1544532_1920.jpg

Ha a támadók már egész közel járnak a célterülethez, de harmadik kísérletre sem sikerült megszerezniük a first downt, az edzők döntés elé kerülnek, hiszen ha nem teszik meg a szükséges távolságot, át kell adniuk a támadás lehetőségét a másik csapatnak.

A második legeredményesebb módja egy támadás befejezésének egy 3 pontos field goal (mezőnygól) értékesítése. Ezt (a punthoz hasonlóan) akkor kísérlik meg a csapatok, ha a first down megszerzése a negyedik kísérletre nem biztos. Természetesen akkor lesz a puntból field goal, ha a pálya végében elhelyezkedő "U" alakú kapu már olyan távolságban van, hogy megéri megpróbálni a mezőnygólt. Hiszen, ha kimarad, akkor onnan jöhet a másik csapat, ahonnan a rúgás elindult.

A touchdown után a pontszerző csapat kap egy jutalom kísérletet. Két lehetőség közül választhat az eredményes egység. 2 pontért a 2 yardos vonalról még egyszer megpróbálnak “touchdownt” szerezni. Vagy 1 pontért meg lehet próbálni a biztosabb “field goalt”, azaz az extra pontot. Abban az esetben ha a labda a védekező egységhez kerül, ők is pontokra válthatják ezt az akciót. Ha sikerül a játékszert a pálya másik végén lévő célterületig vinni, ők lesznek gazdagabbak 2 ponttal.

Van egy pontszerzési lehetőség, mellyel csak a védelem élhet. Ez a safety. Két pont jár azért, ha a támadókat a saját célterületükön földre viszik, vagy kikergetik őket a pálya végén.

Foglaljuk össze, hogy is néz ki egy mérkőzés!

tamadas.jpg

Az egyik (A) csapat egy rúgással megnyitja a mérkőzést. A másik (B) csapat pedig igyekszik visszahordani a rúgást a lehető legközelebb a célterülethez. Ahol véget ért a visszahordás, onnan kezdheti meg a támadást a B csapat offense-e. Az első lépés, hogy 4 próbálkozás alatt megtegyenek 10 yardot. Háromszor próbálkozotak, ám nem sikerült előrébb jutniuk, ezért negyedikre elpuntolják a labdát, hogy az A csapat minél messzebbről indítsa a támadást. Meg is kezdik a menetelést onnan, ahol a visszahordás véget ért. Nekik sikerül touchdownt szerezni, és az extra pontot is értékesítik. Ezt követően ismét kirúgás következik az A csapat részéről, amit a B csapat tagjai várnak. Az egész mérkőzés így halad tovább. Az fog győzni, aki több pontot szerez, tehát minél többször szeli át a pályát.

Remélem, sikerült összeszednem az amerikai futball lényegét, kicsit mindenki számára érthetőbbé tenni az elsőre értelmetlen tolakodásnak tűnő játékot.

A bejegyzés trackback címe:

https://facemask.blog.hu/api/trackback/id/tr6316685698

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Hirdetés

FaceMask

Az amerikai foci női szemmel.

Facebook oldaldoboz

süti beállítások módosítása