FaceMask

Az amerikai foci női szemmel

Shaquem Griffin
Történet egy játékosról, aki küzdött, és a végén nyert

Sok sportban a fogyatékkal élők és az egészségesek nem játszhatnak együtt. Az amerikai fociban is sokáig elképzelhetetlennek tartották, amíg a futball világa fel nem fedezte Shaquem Griffint. A fiatal játékos az első az NFL történetében, aki egyik végtagját nélkülözve játszik.

Shaquem karjára még születése előtt rácsavarodott a magzatburok amnion szalagja, ami által a karja deformálódott. Ez a szalag nyolc végtag közül "választhatott volna", ugyanis nem egyedül volt odabent. Ikertestvére, Shaquill szintén az NFL-ben játszik. Ez a rendellenesség annyira súlyos fájdalmakat okozott neki, hogy 4 évesen le akarta vágni a fájdalmas testrészt. Ezt szerencsére sikerült megakadályozni, és szakszerűen amputálták a kéz helyén lévő csonkot.

A testvérek kapcsolata nagyon szoros. Mindig együtt fociztak, ha Shaquemet nem akarták felvenni a csapatba rendellenessége miatt, Shaquill sem tisztelte meg az együttest. Komoly gondban voltak a középiskola végzős évében. A felvételeket néző játékosmegfigyelők nem vették észre Shaquem hiányosságát, így az edzőjükön keresztül, mindkét játékosnak tettek ajánlatot. Az edző nem akart csalódást okozni Shaquemnek, így az ajánlat után elmondta, mi a helyzet. A megfigyelők persze rögtön kihátráltak az üzletből, és már csak Shaquillt akarták. Shaquillnak a testvéri paktum miatt a legrangosabb egyetemeket kellett elutasítania. Az ikrek azonban nem tágítottak. Shaquem csak még keményebben dolgozott, hogy mindkettejük számára a legjobb egyetemre tudjanak menni, és bátyjának ne kelljen a képességénél rosszabb egyetemre járnia.

A fiatalabb testvérben mindig is nagy volt a küzdő szellem. Edzéseit tekintve édesapja nem várt el tőle kevesebbet, mint fivérétől. Ezáltal ugyanolyan sikeres sportoló válhatott belőle, mint bátyjából. Shaquem édesapja rengeteg eszközzel segítette fiát, hogy minél könnyebben tudjon edzeni. A házilag barkácsolt tárgyak segítségével Shaquem ugyanúgy tudott húzódzkodni, fekve nyomni, mint bárki más. A játékosnak azonban az olyan mindennapi, automatikus tevékenységek is gondot jelentenek, mint a cipőkötés, a vágás, vagy egy nyaklánc felvétele. Leleményességének és kitartásának köszönhetően azonban mindenre megtalálja a megoldást, még ha több órába telik is. A testvérek különleges összetartását az is mutatja, hogy Shaquill megtanulta, mikor szorul öccse segítségre, és mikor nem tanácsos belenyúlnia abba, amit csinál.

Shaquill, aki pár másodperccel, de idősebb volt Shaquemnél, mindig is a felelősségteljes báty volt. Ha öccsét valaki szekálta a karja miatt, azonnal közbe lépett, még akkor is, ha ez Shaquem számára szórakoztató volt. Shaquill mai napig bűntudatot érez amiatt, hogy nem az ő keze csonka.

De térjünk vissza a középiskolához. A játékos megfigyelők és edzők, már az édesanyjukhoz fordultak, hogy próbálja lebeszélni az ikreket az összetartásról. Mindenki Shaquillt akarta, Shaquemet viszont semmibe vették. Egyedül a UCF (University of Central Florida) csapata tudott mindkettejük számára ajánlatott tenni, így megszerezhették a középiskola két legjobb védőjét.

582892a6c7d3d_image.jpg

Hamarosan kiderült, nem teljesen felhőtlen a valóra vált álom. Míg Shaquillt egyből a kezdő csapatba rakták, addig Shaquem redshirted státuszt kapott. Ez azt jelenti, edzhet a csapattal, de nem játszhat. Ezért őt egy évvel később draftolták, mint bátyját. Míg Shaquill megkapott mindent a csapatnál, addig Shaquem egyre lejjebb csúszott a ranglétrán. Olyan játékosok kerültek elé, akik még a play bookot sem ismerték. Mikor megkérdezte az edzőket, miért is nem kap lehetőséget, azok kitértek a válasz elől. Még a haját is levágatták vele, amit tesójával együtt kisiskolás koruk óta növesztettek. Shaquill szolidaritásból elment vele, hogy az ő fürtjeit is lenyírják, igaz tőle nem kért ilyet az edző. Shaquem annyira rosszul érezte magát, hogy távozni szeretett volna a csapattól, sőt, az is megfordult a fejében, hogy felhagy a focival, és a másik sikersportját, az atlétikát választja.

41091926374_9c5c36525d_c-1-2.jpg

Szerencséjére azonban a UCF nyeretlen volt a szezon folyamán, így négy meccsel a bajnokság vége előtt a teljes edzői stábot lecserélték. Az új főedző nyitott volt, így Shaquem megkapta a megérdemelt játéklehetőséget. Egyre jobban játszott, mindenki felfigyelt rá, és akarva akaratlanul, ő került a reflektorfénybe, Shaquillt háttérbe szorítva. Egy év alatt a speciális egység játékosából a védelem kezdő csapatába került. Az edző safety-ből line backer pozícióba küldte, ahol legjobban otthon érezte magát. Két évig kezdő volt. 2016-ban az egyetemi bajnokság AAC (American Athletic Conference) csoportjának legjobb védőjévé választották. Feltette az i-re a pontot: a Peach Bowlon szerzett MVP (legértékesebb játékos) címet is megszerezte.

Miközben ő a reflektorfényben fürdött, testvérét igencsak elfelejtették, és mivel nem válogatták be az egyetemi bajnokság legjobb csapatába, a combine-on, azaz az NFL sport felmérőjén kellett nagyot alkotnia. Ez sikerült is neki, 4.38 másodperces 40 yardjával felhívta magára a figyelmet. Májusban a Seattle Seahawks ki is választotta a drafton.

Az ikrek ezt követően, életükben először külön kellett boldoguljanak. Shaquill megkezdte profi karrierjét, Shaquem pedig utolsó évét töltötte az egyetemen. Igaz, hogy itt már bizonyított, kérdéses volt, hogy meggyőzi-e az NFL csapatokat is. Továbbra is remekül játszott a UCF-ben, éjjel nappal az edzőközpontban volt és gyakorolt.

Elérkezett a 2018-as combine. Mindenkit lenyűgözött a 40 yardos sprinttel, századmásodpercre megegyezett testvéréével. Ám ezután jött még csak a java. A fekve nyomásnál egy különleges kézfejjel, melyet az egyetemtől kapott, végezte el a feladatot. Mindenki meglepetésére 20-szor nyomta ki a 225 fontos (102 kg-os) súlyt, ami a 7. legtöbb a posztján.

Egyre közeledett a várva várt draft. Mindenki, természetesen a saját csapatának választására volt kíváncsi. De az ifjú Griffin sorsa is mindenkinek ott forgott a fejében. Lement az első és második nap, nem vitték még el Shaquemet. Mindenki arra várt, mi lesz vele. Aztán a harmadik nap, a draft 5. körében, a 141. játékosként kiválasztotta a Seattle Seahawks. Minden szempontból egy valóra vált álom ez a fiatal titánnak. Hiszen az NFL-ben játszhat, ami minden amerikai kisgyerek legnagyobb és legmerészebb álma. De ami talán az ikerpár számára fontosabb, újra egy csapatban játszhatnak.

griffintwins.jpg

Shaquem most az NFL előszezonjában megmutatja, nem hiába van ott ahol, és megérte azt a draft picket. Ő volt a legtöbb snappet a védelemből a pályán, 3 meccs alatt 18 tackle-t adott, melyből volt negatív yardos is.

Shaquem Griffin története tanított meg arra, hogy semmi sem lehetetlen, és soha nem szabad feladni. Az ikrek története pedig arra, hogyha senki másra nem számíthatunk, a testvérünk mindig ott lesz, hogy segítsen. Kíváncsi vagyok, mire lesz képes ez a fiú a profik között, de úgy gondolom, már beírta magát a futball vaskos történelem könyvébe és a szurkolók szívébe.

A bejegyzés trackback címe:

https://facemask.blog.hu/api/trackback/id/tr5114204509

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Hirdetés

FaceMask

Az amerikai foci női szemmel.

Facebook oldaldoboz

süti beállítások módosítása