FaceMask

Az amerikai foci női szemmel

A passz játék szabályai
Honnan passzolhatja a QB a labdát? Mi számít elkapásnak?

A legnagyobb vita mai napig azon szokott menni a játékvezetők, játékosok és szurkolók között, hogy megvolt-e az elkapás, szabályos volt-e a passz. Nos, most megpróbálok a végére járni a dolgoknak

Először is, nem mindegy, hogy honnan passzolja el az irányító a labdát és merre. Ugyanis egyetlen előre passz lehet egy játék során (a játék elindulásától sípszóig). És annak a passznak is a labda elindításának (snapnek) vonala, azaz Line of Scrimmage (későbbiekben LOS) mögül kell elindulnia. Ha a csapat ez után is passzolni szeretne, akkor azt hátra fele kell megtennie, ebből azonban már bármennyi lehetséges.

johnny-manziel_combine_final.jpg

A QB olyan játékosnak kell, küldje a passzt, aki jogosult a labda elkapására. Ilyen játékosok a futók, elkapók és tight endek. A falemberek nem kaphatnak labdát, így, ha esetleg olyan játékot szeretne behívni az edző, amiben az egyik pufi fánk viszi a játékszert, akkor azt előre be kell jelentenie.

ap_aptopix_cowboys_giants_football_68976850.jpgOdell Beckham Jr. (New York Giants #13)

Az irányító nem hajíthatja el a labdát vaktában, lennie kell egy olyan játékosnak a közelben, aki jogosult a labda cipelésére. Tehát nem vághatja hozzá a földhöz, nem dobhatja hátra csak úgy, stb. Ha mégis megteszi, az 10 yard és 1 kísérlet veszteséget jelentő intentional grounding.

Az irányító viszont megteheti, hogy az oldalvonalon kidobja a labdát. Ez csak akkor szabályos, ha kimozdult a zsebből, és a sacket (az ő földre vitelét), és ezzel egyben a yardvesztést elkerülve a labdát a LOS-on túldobva juttatja ki a játékszert a pályáról.

6zzt.gifAlex Smith (itt: Kansas City Chiefs #11; jelenleg: Washington Redskins #11)

Az amerikai futball legbonyolultabb „szabálya” az, hogy mikor is kapta el az elkapó a labdát, és egyáltalán elkapta-e. Fontos, hogy az elkapó a pályán belül kapja el a labdát. Ami azt jelenti, hogy mindkét lábának, vagy bármely más testrészének a pályán belül kell lennie. (Csak az NFL-ben kell mindkét lábnak bent lennie, a többi ligában elegendő egy is.) Ez nem elég. A játékosnak birtokolnia kell a labdát mielőtt kilépett a pályáról. És itt kezdődik a nagyobb baj. Mikor birtokolja a játékos a labdát? Nos, ezt senki sem tudja igazán. Annyi biztos, nem dadoghat a kezében a labda, kontrollálnia kell annak mozgását. És természetesen nem ejtheti ki azonnal. Az elkapás tehát akkor ér, ha játéktéren belül volt, és a játékos keze között van a labda.

usatsi_9861539.jpgJulio Jones (Atlanta Falcons #11)

A touchdown is akkor ér, ha a játékos ilyen feltételek között kapta el a labdát az end zone-ban. Ha pedig még előtte történt a catch, és az elkapó elindul az end zone felé, akkor futóvá válik, ami azt jelenti, hogy más esetekben is ér a 6 pontos. Ilyenkor elég, ha a labda csúcsa az end zone-ban van. Nem kell a játékosnak bent lennie a célterületen. És a labda benyújtása után már nem is kell birtokolnia. Ezért van az, hogy ilyenkor többször is visszanézik a felvételeket, hogy ténylegesen bent volt-e a játékszer. És ezért érvényes a TD akkor is, ha a pontszerzés után kikerül a játékos kezéből a labda.

usp_nfl-_atlanta_falcons_at_carolina_panthers.jpgCam Newton (Carolina Panthers #1)

Lehet, hogy kicsit bonyolultnak, és túlságosan is precíznek tűnnek ezek az apróbb szabályozások, de az elkapás szabályának kivételével szerintem egész hamar hozzászokik az ember szeme, és pár meccs múlva már kiabál a tévén keresztül a játékvezetőhöz, ha nem a megfelelő döntést hozta.

A bejegyzés trackback címe:

https://facemask.blog.hu/api/trackback/id/tr9414206313

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Hirdetés

FaceMask

Az amerikai foci női szemmel.

Facebook oldaldoboz

süti beállítások módosítása