FaceMask

Az amerikai foci női szemmel

Pörögnek a másodpercek

Az amerikai futball a pontosság sportja. Mint az már kiderült, az ütközéseknél jól be kell mérni a célpontot. Az elkapásnál pedig millimétereken múlhat, hogy megvan-e a labda illetve a touchdown. Az időzítéssel sincsen másképp.

A fociban tiszta játékidő van, rengeteget áll az óra. Valamint van egy kijelző, ami azt jelzi, meddig lehet még elindítani a támadást. Ez kereken 40 másodperc. Ha sikerül hamarabb feladni a snappet, akkor örülhetnek a támadók. Ha nem, azért jár egy 5 yardos büntetés, még ha pár század másodperccel lépték túl a limitidőt, akkor is.

nathan-shively-51777-unsplash.jpg

A snapkor pontosan 22 játékos lehet a pályán, egy lábbal sem több. Ha mégis túltelített a pálya, az szintén egy 5 yardos büntetést jelent. Az irányítók szoktak is ezzel játszani, ha látják, az egyik védő játékos még sétál le a pályáról, gyorsan elindítják a játékot, hogy nyerjenek egy pár yardot. Ennek a mestere Aaron Rodgers, a Green Bay Packers irányítója, aki szemfülességével minden egyes védőt lekapcsol, még akkor is, ha annak már csak a sarka van a pályán.

Ebben a sportban is szabálytalan a hamarabb indulás, mind a támadók, mind a védők részéről. Mindkét csapategység 5 yardot veszít vele. Ám vannak különbségek a támadó és a védő játékos beugrása között. Gyakran csak egy pillanattal a labda előtt indulnak, de mint már említettem, ez a részletek sportja. Ha valaki is egy másodperccel hamarabb indul, mint az ellenfele, akkor azzal sokkal nagyobb előnyre tesz szert, mint gondolnánk. Az elkapó pár yarddal többet tesz meg, mint a corner, ezzel jobban le tud szakadni. A defense-fal pedig hamarabb meglöki a támadó falat, aki erre nem számít, nem tudja elég hamar felvenni, és így könnyebben sackelhetik az irányítót.

A támadóknál foul startnak hívják. Ez azon kevés szabálytalanság közé tartozik, ami után közvetlenül megállítják a játékot. Hiszen ezzel az offense jogtalan előnyhöz jut. Az offense egyik taktikája az, hogy nem az első beszámolásra indítják a játékot, és ezzel beugrassák a védőt. Ezt azonban gyakran elfelejtik a támadó sor tagjai így lehetséges, hogy hamarabb elindulnak. Ezért viszont 5 yardot hátrálniuk kell, ami nem valószínű, hogy tetszeni fog az edzőnek.

A defense-nél offside-nak hívják. Ilyenkor nem állítják meg a játékot azonnal. Az offense végig játssza, tulajdonképpen hátrányból indulva, és ha nekik kedvezőbb a szabálytalanság után kapott yard nélkül, mint azzal, akkor visszavonják a zászlót. A játékosok gyakran hergelik az ellenfelet, hogy az bemozduljon. De mindig arra dobják be a zászlót, aki a leghamarabb átlépte a LOS-t.

Mint már említettem, a támadók gyakran megpróbálják beugratni a defenset. Főleg harmadik kísérletnél, mikor még sok yard van a first downig, hiszen az 5 yard mellett automatikus első kísérlet is jár nekik. A védők ilyenkor persze résen vannak, és direkt nem ugranak be. A támadók addig „indítgatják” a játékot, amíg le nem jár az idő. Akkor a bírók bedobják a zászlót a játék késleltetése miatt, így 5 yarddal hátrébb kényszerülnek. A puntolásnál viszont szinte mindegy a távolság.

Az időzítés és az idővel való játszás tehát rendkívül fontos az amerikai futballban. Az az 5 yard nem tűnhet olyan soknak, viszont néha pont e miatt nem megy be a field goal, emiatt kerülnek egyből touch down veszélyes távolságba a támadók. Ha tehát a meccsen uralod az órát, uralod a játékot, az ellenfelet, és jó eséllyel meg is nyered a találkozót.

A bejegyzés trackback címe:

https://facemask.blog.hu/api/trackback/id/tr9514206549

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Hirdetés

FaceMask

Az amerikai foci női szemmel.

Facebook oldaldoboz

süti beállítások módosítása