FaceMask

Az amerikai foci női szemmel

Drive-ról drive-ra: Gorillaz-Guardians mérkőzés összefoglaló

Az év eddigi legmelegebb napja virradt ránk a csapatbuszra várakozva június 20-án, hogy lejátszuk első idegenbeli mérkőzésünket. A Guardians Dunaújvárosba látogatott, hogy megküzdjön a Gorillaz csapatával.

A két együttes találkozott már korábban egymással két alkalommal is. Másfél éve mi utaztunk egy közös edzésre a Gorillákhoz, majd tavaly júliusban a Fejér megyeiek jöttek le az Alföldre egy felkészülési mérkőzés erejéig. Igaz azóta sok víz lefolyt a Tiszán is meg a Dunán is, mégis egy valamennyire ismerős csapattal csaphattunk össze ismét. De ezúttal egy sokkal nagyobb téttel bíró meccsre került sor: a cél a rájátszásba kerülés volt.

203532462_936567073742590_5522331144557582114_n.jpgKép: Guardians

Megérkezve tűző nap és égető műfű fogadott minket, a sátrak és a hideg víz azonban nem sok védelmet nyújtott a katlanban. A játékosokat ez látszólag nem igazán zavarta, mindenki ugyanúgy tette a dolgát, mint a legjobb időben és testileg-lelkileg felkészülve várta, hogy megkezdődjön a mérkőzés. Potyka szokásos beszéde, a már rituálévá vált bevonulás és a pénzfeldobás elteltével ez meg is történt.

A sorsolás úgy hozta, hogy Milán végezhette el elsőként a kirúgást. A labda az end zone-ban kötött ki, a 20 yardosról indulhatott meg a Gorillaz menetelése. Az irányító rögtön egy passzal kezdte a mérkőzést. A labda megindult az egyik szélső elkapó felé, Leszkó azonban gyorsabb volt nála, rögtön meg is szerezte a játékszert, amit egészen a tizesig hordott vissza.

A gyors labdabirtoklás-csere minket is meglepett. Rögtön egy futással kezdtünk, Dominik azonban nem tudta átverekedni magát a védőkön. A további kísérletekkel sem voltunk sokkal szerencsésebbek, negyedik kísérletig szorultunk vissza. Milán lépett pályára, hogy körülbelül 40 yardról megpróbálja értékesíteni a field goalt. A labda át is szállt a kapufák között, megvoltak tehát a mérkőzés első pontjai: 0-3.

A Gorillák második támadása igen jól indult: futásokkal, rövid passzokkal szépen lassan átjutottak a félpályán. A szerelések ellenére minduntalan sikerült újabb és újabb 10 yardot megtenniük. Egyre közeledtek a pontszerzéshez, a quarterback ismét megindított egy passzt a pálya bal oldalára, ezúttal Boti irányába, aki felugrott és meg is szerezte a labdát. Újabb interceptionnel, pontok nélkül ért véget a dunaújvárosiak támadása.

Az offense-ünk lépett pályára (ezúttal kevésbé zavarodottan), hogy ezúttal touchdownnal fejeződjön be a drive. Az addig tartó út igen hosszúnak bizonyult: egy 90 yardos menetelés várt a fiúkra. Egy negatív yardos futás miatt ez még hosszabb lett, végül Dominik hozta ki az offense-t a szorult helyzetből és nem sokkal ezután sikerült megtenni az újabb tíz yardot. Szabálytalanságokat és sikertelen játékokat követően azonban ismét a 30 yardosról jöttünk egy második kísérlettel. Márió Sajtit találta meg a félpályán túl. Az elkapás után Sajti megnyerte a futóversenyt az end zone-ig a védőjével szemben és megszerezte a mérkőzés első touchdownját, az extrával együtt már 0-10 volt az állás.

A kirúgást követően véget is ért az első negyed, a térfélcsere után jöhetett az Ezüsthátúak következő drive-ja. Ezt a védelmünk könnyen megállította: először Jakab állította meg a futást, majd se Leszkó se Szabi nem hagyta messzire menni az elkapókat a labdával. Negyedik kísérletre jöhetett a nap első puntja.

A támadás a 31 yardosról indulhatott meg. Az események Kevin 25 yardos elkapásával indultak meg. Egy play-jel később láthattuk a szezon eddigi talán legszebb “pufifánk” megmozdulását. Márió egy sack következtében kiejtette a labdát a kezéből, de Laci habozás nélkül felkapta és elkezdett futni vele. Ez pont annyira volt elég, hogy egy nulla yardos játék legyen belőle. Ezt a hősies tettet a play során bedobott offside büntetés se vehette el tőle. Pár futással és elkapással máris egy yardnyira voltunk a célterülettől. A falunk eltakarította a védőket Levi útjából, aki meg is szerezte a touchdownt. Milán könnyűszerrel értékesítette az extra pontot: 0-17.

A kirúgás ezúttal érdemes volt a visszahordásra, a Gorillák játékosa egészen a 40-es vonalig vitte a labdát. Az irányító ismét passzolással próbálkozott, de a védőink megint menekülésre kényszerítették, a sacket végül Dávid hajtotta végre. Két el nem kapott labda és jöhetett is a speciális egység egy puntolásra.

Ezúttal is Tampa fogadta a rúgást, amivel 20 yardot sikerült megtennie, így a félpályáról kezdődhetett az újabb támadás. A drive-ot Tomi futása indította meg, majd Tampa húzta be a felé szálló labdát, mielőtt az földet ért volna. A következő passzból meg is szerezte a hat pontot, Milán pedig a rúgással az egyet: 0-24.

A dunaújvárosi támadás a 30 yardosról kezdődött, egy irányító futással rögtön meg is szerezték a first downt. A következő két play a csapatok civakodásáról szólt, először a Gorillaz quarterbackje, majd a mieink kaptak egy-egy 15 yardos büntetést. Ezzel pedig be is fejeződött az első félidő, 24 pontos előnnyel mehetett pihenni a Guardians.

A mérkőzés harmadik negyede egy visszahordással kezdődött számunkra. Tampa yardjaihoz hozzájött még egy büntetés is, így a második félidő első támadását a 35 yardosról kezdhette meg az offense. Dominik futásával és Milán elkapásával két játék alatt túljutottunk a félpályán. Dominik újabb próbálkozásaival egyre közelebb kerültünk a touchdownhoz, amit végül meg is szerzett a 24-esünk. Milán ezúttal is biztos lábakkal értékesítette az extra kísérletet: 0-31.

A Dunaújváros a 25 yardos vonalról jöhetett, de a védelmünk ugyanolyan lendülettel kezdte a második játékrészt is mint az elsőt. Nem hagytak menekülési utat egy támadó játékosnak sem. A negyedik kísérletre pedig nem volt más választása a Gorilláknak, minthogy elrúgják a labdát.

A punt a hazaiaknak kedvezően pattant, a 9 yardosról kezdődhetett a támadás, egy büntetés miatt pedig még hátrébb szorultunk. Egy második és hetes szituációnál Márió megindított egy passzt Sajti felé, a védő azonban lefülelte és még az elkapó előtt lehúzta. A safety meg is tette a labdával a kevés távolságot a pálya végéig és touchdownt szerzett, ha ez nem lett volna elég még az extra pontot is értékesítette a rúgójuk: 7-31.

Márióék azonban hamar visszatértek a pályára, hogy kiköszörüljék a csorbát. Kevin elkapásának és egy büntetésnek köszönhetően Potyka hamar a dunaújvárosi térfélről adhatta fel a snapet. Pár play múlva Márió ismét Sajtit vette célba, aki el is kapta a labdát, egy védő azonban rácsimpaszkodott. Valahogy sikerült magáról leráznia az ellenfelet, majd még pár dunaújvárosi játékost kikerülve megindult a pálya közepe felé a first downból pedig hirtelen touchdown lett. Ezt az NFL-be illő játékot és az extrát követően az állás 7-38-ra módosult.

A defense-ünk még mindig harapós kedvében volt, és csírájában elfojtott minden passz és futási kísérletet. A hazaiak irányítója még egy 15 yardos büntetést is kapott sportszerűtlen viselkedésért. A negyedik és 20-as kísérletre ezúttal nem rúgták el a labdát, hanem megpróbálták megtenni a first downig szükséges yardokat, de ez nem jutott messzire: ismét egy turnoverrel zárta a védelmünk a pályán töltött időt.

Az offense következett, hogy kihasználja a kedvező mezőnypozíciót. Egy sikertelen futás után Simon kapta a labdát, de az egy yardos vonalon kiterelték a pályáról. Egy újabb futás jött, aminek végén a bírók le is fújták a harmadik negyedet. A következő passzt már Tampa kapta el a célterületen belül. A rúgással már 7-45-re vezettünk, megkezdődött a mercy rule.

202200095_936851823714115_8454950366882791729_n.jpgKép: Guardians

A védelmünk nem akart alábbhagyni és pontot engedni. Az irányító és elkapói között nem volt meg az összhang, a játékosok folyamatosan elejtették a labdákat. A harmadik után nem is próbálkoztak többet, elrúgták a labdát.

Tampa ismét egy hosszú, közel 20 yardos visszahordást mutatott be. A pályára ezúttal a Gardi által vezetett offense lépett, karrierje során először volt is egy sikeres passza, és első first downját is megszerezte. Majd harmadik kísérletre egy igen bátor megmozdulása: a rosszul érkező snapet nem tudta elkapni, de ahelyett, hogy ráfeküdt volna, felkapta és megindult vele a nagyfiúk tömegébe. Ugyan first downt nem sikerült szerezni belőle, mindenki gratulált neki a hősies megmozdulásért. Negyedikre Milán és a speciális csapat következett, hogy megpróbálkozzanak egy közel 50 yardos kísérlettel. Mágori rákészült a rúgásra, a labda pedig tökéletes irányt vett. Úgy tűnt, a távolság is meglesz, a játékszer azonban nem sokkal a kapufa alatt keresztezte azt. Az eredmény így változatlan maradt.

img-4198.jpg

A Gorillaz támadói a 35 yardosról kezdhették meg a menetelést. Kétszer is úgy tűnt, ezt sikerül megállítani, de két büntetés ezt meghiúsította. A Dunaújváros közeledett a célterület felé. Az irányító el is eresztett egy hosszú passzt. Az elkapó és a labda közé azonban Karesz beférkőzött és el is kapta a játékszert, és húsz yardot meg is tett vele.

A támadóknak már csak annyi dolguk maradt, hogy letérdeljenek. Amint elhangzott a hármas sípszó, mindenki felordított. Bejutottunk a rájátszásba! Ősz után újból sikerült, és ezúttal is olyan jó érzés volt ezt kimondani, mint féléve.

203035961_936853383713959_668627588540598208_n.jpgKép: Guardians

Egyetlen egy kérdés maradt már csak, elsőként vagy másodikként megyünk a playoffba. Ez július 4-én, az Újpest Bulldogs elleni mérkőzésen kiderül. Ha ott is győzni tudunk, megvan a csoportelsőség és a hazai pálya. A vasárnap esti ünneplés elmúltával tehát újult erővel készülünk a következő ellenfélre, hogy szegedi közönség előtt kezdhessük a rájátszást.

A bejegyzés trackback címe:

https://facemask.blog.hu/api/trackback/id/tr7816601676

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Hirdetés

FaceMask

Az amerikai foci női szemmel.

Facebook oldaldoboz

süti beállítások módosítása