FaceMask

Az amerikai foci női szemmel

A rúgások is fontosak, sőt, veszélyesek

A speciális egység több szempontból is különleges, itt érhetnek egyedül lábbal a labdához, persze csak a punter vagy a kicker. Ők indítják el a játékot a meccs elején, majd ők hozzák játékba a labdát minden egyes pontszerzés után. A puntnál felállt egység pedig gyakran a csapat megmentője.

A special teamben a szabályok is másként alakulnak, mint az offense vagy a defense játékainál. Külön kell beszélnünk a kickoffról és a puntról, mivel pár apróságban eltérnek.

Kezdjük a kirúgással. Ez a foci legveszélyesebb része. Hiszen itt a játékosok sprintelve, nagy távolságból mennek neki egymásnak, ami sokkal nagyobb erőt visz az ütközésbe, ami ezáltal sérülésveszélyesebb lesz. Ezen játékok során ötször akkora volt az agyrázkódások aránya, mint máskor. Ennek következtében a liga 2018-ban új szabályokat hozott annak érdekében, hogy megelőzzék a sérüléseket. Most ezeket ismertetném, nem kavarnék be a régiekkel.

keith-johnston-216330-unsplash.jpg

A kickoffot a kicker végzi el, a harmincöt yardos vonal közepéről. Tőle két oldalra 5-5 játékos állva várja, hogy elrúgja a labdát. A labdát fogadó csapat nyolc tagja a kirúgástól számított 10-15. yardon tartózkodnak és ezen a zónán belül nem blokkolhatják egymást. A visszahordó csapatból így csak három ember fogadhatja a labdát. Sem a visszahordó, sem a rúgó egységben nem szabad két játékosnak egyre rámenni.

A kickoff nem hagyhatja el a játékteret anélkül, hogy hozzáért volna egy játékoshoz. Ha ez megtörténik, akkor a labda elhagyásának vonalához 25 yardot kell hozzáadni, vagy az ellenfél 40 yardosára kell helyezni a labdát, attól függ, melyikkel jár jobban a visszahordó csapat. Ez a különbség a kickoff és a puntot. A puntnál ahol kimegy a labda, onnan folytathatják a játékot.

Ha a labda a pályán hozzáér a rugó csapatból bármelyik játékoshoz anélkül, hogy egy visszahordó játékos megérintené, a támadást onnan folytatja a visszahordó csapat, ahol megfogja az ellenfél. Mindkét rúgásnál tehát az a cél, hogy minél közelebb az end zone-hoz érintse meg a rúgó csapat a labdát. Azonban, ha a célterületen belül ér le, akkor az touch back, így a 20 yardos vonalról folytatódhat a játék.

Az elég egyértelmű, ha a visszahordó elkapta a labdát, akkor megindulhat vele, és onnan jönnek, ahol földre vitték.

Ha a játékos a visszahordás előtt látja, hogy túl közel van a másik csapat, nem éri meg elindulni, akkor jelezheti a fair catchet, ami után azonban tilos elindulnia. Ha a célterületen kapja el, és letérdel, akkor is érvényes a touch back. Ha viszont kiejti a labdát, vagy akár csak egy ujja is hozzáér, mielőtt az földet érne, onnantól kezdve mindenki megszerezheti, a rúgó csapat játékosai is. Ez esetben ők folytathatják a játék végének helyétől a támadást, ha sikeresen beviszik a célterületen belülre, akkor természetesen jár a 6 pont.

A kickoffnál és a puntnál is trükközhetnek a csapatok, hogy ne legyen túl kiszámítható a játék.

Kirúgásnál, ha nem sok hiányzik az egyenlítéshez vagy a vezetéshez, és pár perc van hátra a játékból, akkor egy utolsó esély alapon megpróbálkoznak egy onside kick-kel. Ezzel a rúgással egyből átvehetik a támadás lehetőségét, hogy a másik csapat offense-ének ne legyen lehetősége pontot szerezni. Ehhez azonban ügyesnek kell lenniük. A kicker egy rövid, lapos, de minimum 10 yardos rúgást végez el, így nem a visszahordó játékosokhoz kerül a labda, hanem hozzájuk közel, így ha sikerül megkaparintaniuk a másik csapat maradék nyolc játékosa elől, akik közelebb vannak a labdához, akkor ők következnek a támadással. Ha nem, akkor az ellenfélnek biztosítanak egy igen kedvező mezőnypozíciót.

A puntnál az a lehetőségük van, hogy nem végzik el a rúgást. Ezt logikusan fake puntnak hívják. Ilyenkor eljátsszák, hogy punt van, de a punter a labda elrúgása helyett elpasszolja, vagy futva teszi meg a negyedik kísérletnél megmarad yardokat. Ezt is általában végső esetben alkalmazzák, hogy folytathassák a támadást a pontszerzés reményében. Ha nem sikerül megtenniük a távot, akkor már az ismert séma következik, az addig védekező csapat támadó egysége lép pályára és tehet fel pontokat az eredményjelzőre.

A speciális egység játékához tartoznak a pontrúgások, ezeket azonban már ismertettem. A special teamnél kell a legszemfülesebbnek lennie a játékosnak, a bíróknak és a nézőnek is, hiszen itt még aprólékosabbak a szabályok, mindenki szerelhet gyakorlatilag mindenkit, és általában nem minden tackle szabályos. De itt is csak azt tudom mondani, hogy ha sokat nézzük, akkor meg lehet szokni, és egyre hamarabb fogjuk felfogni, mi történik a pályán.

A bejegyzés trackback címe:

https://facemask.blog.hu/api/trackback/id/tr5014213929

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Hirdetés

FaceMask

Az amerikai foci női szemmel.

Facebook oldaldoboz

süti beállítások módosítása