FaceMask

Az amerikai foci női szemmel

Posztok III.
Kik alkotják a speciális egységet?

Sokszor megfeledkezünk a csapat harmadik, de semmiképpen sem harmadrangú egységéről, a special teamről. A speciális egységbe tartozó játékosok közül sokan az offense-ben és a defense-ben is játszanak. A puntoknál és a kirúgásoknál leggyorsabb játékosok vannak fent a pályán, hiszen ilyenkor gyakran az egész játékteret át kell szelniük, hogy a visszahordó játékos közelébe férkőzzenek. Azonban nekik kell lenni a legkevésbé sérülékenyeknek, mivel itt tényleg ott ütik egymást a játékosok, ahol érik. Általában a line backerek, elkapók és a secondary tagjai kapnak helyet a special teamben. Vannak azonban különleges pozíciók is.

Kezdjük a punterrel (P), aki, mint már említettem, akkor játszik, ha a támadó egység „elbénázta” a 10 yard megtételét, és 4. kísérletre meg kell mentenie a csapatát egy erőteljes, jól irányzott rúgással. A megkapott labdát ő kézből rúgja ki, akár egy focikapus. A punter általában törékeny, hiszen nem ütközik. Valamint a field goal és extra point rúgásoknál ő szokta a rúgó elé helyezni a labdát, azaz ő a holder (H). Az NFL-ben egy híres magyar származású punter is játszott, Meskó Zoltán, aki a New England Patriots csapatával Super Bowlt is nyert.

20121230_lbm_sv3_107_0.jpg

Meskó Zoltán (New Enland Patriots #14, visszavonult)

A rúgó játékos (kicker=K) az a játékos, aki a rögzített rúgásokat végzi el, a kick offot, illetve a field goalt és az extra pontot. Alkata hasonló a punteréhez. Ők ketten szokták egymást helyettesíteni, ha valamelyikük sérült.

A kick offokat és a puntokat a visszahordó játékos várja, hogy minél több emberen áttörve az end zone-hoz lehető legközelebb jusson. Ezt a feladatot általában az erősebb alkatú futók és elkapók szokták ellátni, de volt arra is példa, hogy egy-egy corner back állt fel a labdát várni.

pittsburgh-steelers-k-chris-boswell-signs-five-year-contract.jpgChris Boswell (Pittsburgh Steelers #9)

És végül, de nem utolsó sorban a csapat legalacsonyabb fizetését kapó játékosa, a long snapper. Ő a punterrel és a rúgóval a három egység legösszeszokottabb trióját alkotja. Ő adja fel a punt és a field goal elvégzéséhez a labdát. Azért szükséges erre egy külön játékos, mert ilyen esetben sokkal nagyobb távolságba kell snappelni, mint az átlag támadójátéknál. Hiszen míg a támadásoknál 5-8 yardot kell snappelnie a centernek, addig egy puntnál 12 yardot kell hátrafelé megtegyen a labda a punterig.

special_team.JPG

Remélem, sikerült kicsit helyre tennem a dolgokat a fejekben, ki, hol, mit és miért játszik. Úgy gondolom, ebben a sportban a legnagyobb a különbség a csapaton belüli posztok között, ezért mindenki megtalálhatja a helyét a csapatban. Ennek ellenére itt vannak legjobban egymásra utalva a játékosok. Bármennyire is különbözőek, össze kell tartaniuk, meg kell bízniuk egymásban, hiszen ha valamelyikük, bármilyen kis mértékben is kerülhet, az a győzelembe is kerülhet.

A bejegyzés trackback címe:

https://facemask.blog.hu/api/trackback/id/tr6514203979

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Hirdetés

FaceMask

Az amerikai foci női szemmel.

Facebook oldaldoboz

süti beállítások módosítása